2011-10-15

Juhlahumua & Makeutusaineettoman viikon lähes-loppuraportti

Hiljaisuudesta huolimatta haasteviikko on sujunut kuin tanssi. Ensimmäiset päivät olivat vaikeimpia - joskaan eivät ylitsepääsemättömiä nekään, vaikka oon aina pitänyt itseäni suht vähäisen itsekurin omistavana ihmisenä - mutta sen jälkeen en ole oikeastaan kokenut edes tarvetta zerokokikselle (!). Ja sehän se mun pahin kompastuskiveni olikin, hoxhox. Mites teillä muilla, vai kokeilitteko edes? ;)

Viikkoahan on vielä jäljellä tämä ja huominen päivä, joten periaatteessa repsahtamisen mahdollisuudet ovat ilmassa yhä vain edelleen. Tänään aiomme viettää ystäväni 18-vuotissynttäreitä. Olen sitä mieltä, ettei ole mitään järkeä lähteä niuhottamaan tuolla - tämä nainen on nimittäin yksi elämäni tärkeimmistä henkilöistä, ystävä jo ala-asteelta saakka♥ - vaan syön, mitä tarjolla on. Sama juttu juomisen suhteen. Elämä on elämistä varten ja nää ihmiskokeet on kivoja, mutta rajansa niissäkin. Oman panokseni juhliin tein Bailey's-juustokakun muodossa, siitä reseptipostaus kuvien kera pippaloiden jälkeen. Muistiinpanovälineet esille, tuo ohje nimittäin on paras juustokakkuohje ikinä!Palaan vielä tuohon makeutusaineasiaan yleensä. Nykyajan ravitsemussuositukset suosivat kevyttuotteita normaalirasvaisten tuotteiden sijaan ja tästä johtuen tuotekehittelijät ovat keksineet poistaa normaaleista tuotteista rasvan ja lisätä joko sokeria tai makeutusaineita niiden sijaan, jotta maku ei kärsisi niin pahasti. Järkevää? No, laitissa on vähemmän kaloreita, niin kaipa se joidenkin mielestä sitten on. 

Ennen olin itse pelkästään sokerivastainen ja pidin luonnottomana sitä, että tavallinen suomalainen syö keskimäärin 32,5 kiloa sokerisokeria vuodessa (HS, lokakuu, 2010), mutta samalla myös lisäaineiden kulutus on suurinpiirtein 6-7 kiloa kuluttajaa kohden vuodessa. Tähän lisäaineiden kategoriaan kuuluvat makeutusaineiden lisäksi myös esimerkiksi säilöntä- ja väriaineet.

Lisäaineiden haittavaikutuksia voit lukea esimerkiksi täältä.

Tietenkään mihinkään lisäaineiden haitoista/hyödyistä/jne tehtyihin tutkimuksiin ei kannata suhtautua eksaktina totuutena, sillä - vielä ainakaan - lisäaineiden ja/tai sokerin kohtuukäytöllä ei ole kukaan tapattanut itseään. Pidän kuitenkin teitä sen verran viisaina lukijoina, että teillä on järki kourassa kaiken lisäaine- ja sokerihöpötyksen keskellä. Jos suosii riittävän luonnollista ruokaa (vihannekset, hedelmät, marjat, marinoimaton liha, luonnolliset rasvat, siemenet, pähkinät) niin sokerin ja makeutusaineiden kohtuukäytöllä ei luulisi heilauttavan vaakakuppia turmion puolelle. 

Menipä vakavaksi, mutta ei se haittaa! 
Hyvää viikonloppua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti