2012-04-26

Ruokaa, ajatuksia ja kokemuksia paleosta

Broilerin jauhelihasta tehtyjä pihvejä, kaali-itusalaattia ja
lusikallinen maapähkinävoita - ja paljon suolaa näköjään...

Pari kivatsua on pyytänyt kirjoitusta siitä, mitä päivän mittaan tulee syötyä jos maitotuotteet ja viljat (+ se sokeri) jätetään pois ruokavaliosta. Paleohan ei sinänsä ole mitään rakettitiedettä ja sitä on kohtuullisen helppo noudattaa matkan päälläkin, jos vain tietää mistä ruokansa metsästää tai mitä pakkaa mukaansa kotoa ja minkä verran. Nälkää tässä ei todellakaan pääse näkemään, kaikki on suunnittelusta kiinni :)

Possun ulkkaria (marinoimaton), wokkivihanneksia ja quinoaa.

Pääasiassa ruokavalioni koostuu tällä hetkellä näistä:

- Vihannekset ja juurekset: kaikki vihreä, kuten pinaatti, parsakaali, ruusukaali ym. kaalit, salaatti, paprika, kurkku, tomaatti, porkkana, lanttu, punajuuri...
- Hedelmät ja marjat: omena, banaani, päärynä, kiivi, mansikka, vadelma, mustikka, puna- ja mustaherukat, puolukka...
- Puhdas proteiini: hirvenliha, broileri, kananmuna, sardiinit, tonnikala, makrilli, seiti, naudanliha...
- Luonnolliset rasvat: voi (vaikka onkin maitotuote, niin silti), kookosöljy, oliiviöljy, pähkinät, siemenet, kookoshiutaleet, -kerma ja -maito...
- Lisäherkut kohtuudella: tumma (vähintään 70%) suklaa, kuivatut hedelmät

Kukkakaalisosetta, rucola-avokadosalaattia ja silakkapihvejä,
joissa on toki juustoa mutta senkin voi jättää pois. "Paneroin"
fileet rosmariinilla ja fenkolilla, tuli hyviä!

Aika paljon kaikkea saa siis syödä. No mikä tässä sitten on niin vaikeaa? Sen kun tietäisin, niin ratkaisin samalla yhden ongelman, joka valtaosalla laihduttajista on. Ei vaan. Suurin kompastuskivi varmaan kaikissa "erikoisruokavalioissa" on se oma suhtautuminen, että "minä en saa, buuhuu, ei mut saanhan mä jos mä vaan otan enkä kerro kenellekään" eli toisin sanoen Kielletyn Hedelmän himo. Huijaaminen on kuitenkin aika turhaa, sillä siinä tekee itselleen vahinkoa.Toinen probleema on se, että kokkaaminen ei kuulu monen ihmisen suosikkihommiin. Luonnonmukaisen ruoan syöminen vaatii lähes poikkeuksetta pientä vaivannäköä niin eväiden suunnittelun kuin ruoanlaitonkin kannalta.

Kadehdittavan komeita tulppaanin mallisia raakasuklaita ja
nonpaleona rahkaa itse tehdyllä, sokerittomalla kaneli-omenasoseella.

Allekirjoittanut ei todellakaan ole mikään hellan lämpöä uhkuva hengetär, mutta silti se vaan jaksaa yrittää paleoida. Tässä muutama hyväksi havaittu niksi arjesta selviytymiseen niin omassa köökissä kuin muilla mailla vierahilla:


-Käytä pakastevihanneksia. Valmiiksi pilkottua apetta suoraan lautaselle, mikroon ja proteiinia kylkeen. Iisipiisiä.

- Kerro etukäteen kyläpaikan emännälle, mitä voit syödä. Tuo vaikka tummaa suklaata tuliaisiksi ja koukuta muutkin siihen! Tai sitten syöt vaan sitä, mitä on tarjolla, ellet oikeasti tule esim. viljoista sairaaksi. Ain't that serious (monkey) business, ma'am!

- Paista lihoja ja pilko kasviksia valmiiksi usealle päivälle. Aika usein paistelen itse puoli kiloa (hirven) jauhelihaa illalla ja laitan jääkaappiin annosrasioihin huomista varten.

- Jos nälkä yllättää kaupungilla, osta omena ja paketti leikkelettä. Tai juustoa, jos siedät maitotuotteita. Myös pähkinäpussi on ihan jees hätävara, esim. manteleita ja hasselpähkinöitä saa 80-100g pusseissa.

- Kahvin kanssa raakasuklaata, lucumatoffeeta tai vähintään 70% tummaa suklaata! Kahvin ja kahvileivän liitto on vahva, kahvin ja suklaan lyömätön. 

Pitsaa! Pohjassa on kananmunaa, mantelijauhetta ja mahtoko olla jotain
muutakin, en muista. Täytteenä juustoa, paprikaa, pekonia ja vihreää pestoa.

Näitä vinkkejä riittäisi varmaan enemmänkin, mutta jokainen löytäkööt itselleen luontaisimman tavan tehdä niitä valintoja. Ei se loppujen lopuksi ole vaikeaa, kun pitää silmät auki ja miettii, mikä on parasta itselleen. Minusta maailman tulisi olla sen verran vapaa paikka, että jokainen saa itse testailla, kokea ja lopulta löytää sen oman ruokavalionsa, jolla voi hyvin ja nauttii elämästä. Kaikki ei sovi kaikille, kuten tiedämme. 

Henkilökohtaisesti olen itse huomannut, että pysyn kylläisenä paremmin ilman viljoja ja turhia sokereita, mutta toisaalta taas huomaan tarvitsevani hiilihydraatteja enemmän kuin ei-liikkumattomina kausinani. En vieläkään voi sanoa olevani täysin valmis oman ruokavalioni löytämisen saralla, mutta hyvällä tiellä ainakin. Se on tärkeintä :)

Olen todella huono ottamaan räpsyjä ruuistani, mutta postauksen sekaan olen ympännyt "muutaman" kuvatuksen tästä parin vuoden varrelta. Osassa on käytetty juustoa, mutta kukaan ei kiellä jättämästä niitä pois. Enjoy!

Pannulla paistettua lohta ja pinaatti-appelsiinisalaattia.

6 kommenttia:

  1. Vitsi toi lohi näyttää ihanalle! ja silakkapihvit! Voi jos voisin ite syödä kalaa, ai että!!!!!! :(

    VastaaPoista
  2. OMG toi lohi, *droooooooolllllll*

    Tiedänpä nyt, mitä mun on vaan pakko saada :D Hyvä postaus, kunnon rautalankamalli peruspaleosta ja siitä, että ei se oo niin vakavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti mussukka! Tossa lohikuvassa osui valaistuis aika täydellisesti kohdalleen, ja pinaatti ja appelsiini antaa molemmat kuvan siitä että oisin joku hiton gourmet XD Mut parempi vaan, kun ette tiiä!

      Poista
  3. Nam, hyviä ruokakuvia :) Ootko sä mitouttanut noita ruokien määriä, vai vedellyt ihan tunteella protskui ja kasviksia niin paljon kun napa vetää? Ja hei, postaappas vielä yhden päivän aikana syömäsi ruuat, jooko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! <3 Mä mittaan katseellani, että paljonko on sopivasti ;)En halua laskea enää pilkun tarkkaan minkäänlaisia makroja (kyllä tää pää muistaa ne ulkoa historiastaan johtuen) kun sen ruoan laadullakin on merkitystä eikä vaan määrällä. Täytyy kattoa tota ruokispäiväkirja-postausta tossa lähempänä kesää, jos saan aikaiseksi :)

      Poista